Smaki Ziemi Łódzkiej 2015
Już po raz piąty Urząd Marszałkowski w Łodzi był inicjatorem „Smaków Ziemi Łódzkiej”. Jarmark odbył się w dniu 14 czerwca 2015 r. na rynku Manufaktury w Łodzi. Smakosze regionalnych potraw mogli nacieszyć podniebienie przysmakami zrobionymi zgodnie z tradycyjnymi recepturami, takimi jak: ciasta, miody czy chleb na zakwasie. Wśród stoisk znalazły się też takie, na których będzie można obejrzeć rękodzielnicze cuda ludowych artystów, a także wysłuchać muzyki ludowej w wykonaniu utalentowanych zespołów folklorystycznych. I w tym roku gminę Łask reprezentowały stowarzyszenia z Kopyści, Wrzeszczewic, Woli Stryjewskiej i Woli Bałuckiej oraz koło kobiet wiejskich z Orchowa.
W strefie gotowania pod hasłem „Mistrzynie kuchni tradycyjnej w akcji”. To tutaj pod okiem szefa kuchni Pana Andrzeja Polana Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Kopyści przygotowały chłodnik Kopycki, Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich we Wrzesczewicach pierś z kurczaka inaczej, Panie z Koła Kobiet Wiejskich w Orchowie zupę szczawiową z makaronem i jajkiem, a Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Wsi Wola Bałucka i Wola Stryjewska żelazne kluski ze skwarkami tzw. szare kluski.
Ponadto odbył się konkurs„Smaczne Łódzkie”, do którego zgłoszono 27 potraw. Udział w konkursie wzięły dwa stowarzyszenia z Wrzeszczewic, które przygotowało udziec z kurczaka nadziewany warzywami z kluseczką śląską oraz z Kopyści żeberko Jana. Komisja konkursowa w osobach: Andrzej Polan – przewodniczący komisji, Mirosław Jabłoński szef kuchni w andel’s Hotel Łódź oraz Maria Kaczorowska – dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego przyznała III miejsce za żeberko Jana Panią ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich z Kopyści.
Natomiast w strefie zakupów swoje potrawy prezentowały Panie z Koła Kobiet z Orchowa.
Wszystkim Panią gratulujemy. Dziękujemy za aktywne zaangażowanie się na rzecz promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Życzymy wszelkiej pomyślności i wszystkiego, co najlepsze w życiu osobistym.